Innan utredningen

 

En beteendeutredning innebär mycket prat, mycket jobb och oftast krävs några återbesök innan problemet är löst. Du kan känna dig trygg med att Emma arbetar enligt rådande vetenskapligt grundade riktlinjer, vilket innebär att din hund aldrig kommer utsättas för hot och hårda tag här.

 

Kom förberedd - hunden

  • Rasta hunden innan utredningen och notera gärna hur avföringen ser ut redan några dagar i förväg.
  • Kom gärna i god tid, så hunden får vänja sig vid platsen.
  • Ta med dig gott godis i små bitar (1/2 lillfingernagel stora till mellanstor hund ex. labrador). Detta för att du ska kunna belöna mycket när vi tränar. Du kan gärna klippa ditt vanliga godis i mindre bitar.
  • Ta med hundens favoritleksak, gärna knuten i ett rep så du kan dra den längst med marken
  • Ta med en filt eller enklare bädd för hunden att vila på när vi pratar.
  • Låt dagen i övrigt vara lik övriga dagar. Har ni varit med om något särskilt jobbigt under dagen, till exempel veterinärbesök, får ni väldigt gärna informera mig.
  • Om din hund har en betthistorik mot människor, eller om du känner dig orolig för att den ska bita någon, så vill jag att du berättar det för mig. Det är ingen skam i det, men bettet är ett uttryck för något vi måste behandla. Dessutom kan du få hjälp att träna din hund att bära munkorg - ett fantastiskt redskap.

 

Kom förberedd - ägaren

  • Fundera igenom hela hundens liv. Du kommer fylla i frågor vid bokningen och sedan kommer vi diskutera dem nogrannare vid utredningen.
  • Fundera över vilka i familjen som ska följa med. Jag träffar gärna att alla vuxna och stora barn som kan tycka minst 45 minuter rent stillasittande prat är intressant.
  • Mellan bokning och besök får ni gärna försöka undvika situationer där er hund hamnar i trubbel och utför sitt problematiska beteende. Varje gång det utförs övar hunden på det. Ta ut avstånd till sådant som triggar igång beteendet.

Vid utredningstillfället

 

Vi kommer ses antingen hemma hos er eller i vår lokal, beroende på ert önskemål och vad som passar bäst för problemet i fråga.

 

Kurslokalen ligger på ZooGiganten i Lomma, Mariedalsvägen 6. Du parkerar på butikens stora parkering och går sedan vidare in på gårdsplanen bakom MiniZooet. Till vänster ser du ett hus med ZooSalong och Cityvet veterinärklinik. Kurslokalens dörr finns på bortre kortsidan av det huset. Knacka på när ni är framme.

 

Ni kommer ha enda hunden på plats i lokalen om inget annat anges. Det finns dock många hundar på ZooGigantens område eftersom det både finns dagis, veterinär, trim och butik.

 

Första tillfället vi ses är till för människan. Dig. Er. Vi kommer prata massor och träna väldigt lite. Framförallt går vi igenom frågorna ni har fyllt i inför utredningen och påbörjar en behandlingsplan. I mån av tid testar vi olika övningar som ni ska få fortsätta med hemma.

 

Efter tillfället kommer ni nog att vara trötta hela gänget. Ingen fara, allt vi sagt och gjort kommer på mail inom kort.

 

 

Flera träningstillfällen

 

Ofta krävs det att vi ses 2-3 gånger innan ni är självgående att arbeta vidare helt på egen tass. Ni är då hos mig ungefär en timme i veckan, oftast mer sällan. Resterande 167 timmar  av veckan är ni hemma - och det är där den riktiga träningen sker. På utbildning är det människan som lär sig nya saker, hundarna är ofta så upptagna av själva upplevelsen att de glömmer bort övningarna efteråt. Därför behöver ni lägga tid, resurser och tålamod på att öva hemma.

 

Ofta har hundar hunnit öva länge på sina problembeteenden innan vi behandlar dem. Det är inget konstigt att vi tänker att saker ska gå över, det gör de ju oftast. Men när vi väl vill bryta en vana krävs det en hel del av både oss och hundarna. Därför måste ni vara medvetna om att det inte finns några magiska snabbfix som löser komplexa problem på lång sikt. För att kunna dra upp ett problem med rötterna krävs tid, resurser och tålamod. Jag är med er hela vägen.